HOME


WORKS


INSTALLATION VIEWS


STUDIO


BIBLIOGRAPHY


BIOGRAPHY


TEXTS


NEWS


CONTACT

 


NEWS
 


Op 24 november 2021 is er brand uitgebroken in het gebouw van mijn NUCLEO-atelier.

Als bij wonder zijn mijn atelier, en dat van mijn buurman, ongeschonden.
Zelfs geen rook-of waterschade, en dat dankzij een supersnel en efficiënt optreden van de Gentse Brandweer.

Gelukkig zat mijn atelier in de verste hoek van het gebouw.
De brand (oorzaak niet bekend) is ontstaan in het midden op het gelijkvloers.

De meeste ateliers zijn compleet verwoest, zwart geblakerde muren.
Sommige kunstenaars zijn ook hun archief en stock kwijt.

De toestand is zo slecht dat afbraak en nieuwbouw nodig is.
Nucleo zoekt nu nieuwe ruimtes voor de kunstenaars.

Ondertussen teken ik in Villa Nicole zie: http://www.eric-vandepitte.be/installation-pittepaul1.htm
in een vrijstaande kamer van vrienden, in afwachting van een nieuw atelier.

H’Art Magazine

21 juni 2021

 

Eric vande Pitte in galerie Pinsart Brugge

Over Paul en Marcelle

In de Brugse galerie Pinsart loopt momenteel de tentoonstelling Marcelle sadonne au sextingvan eric vande Pitte (1950). Hij maakte naam als tekenaar en illustrator, onder meer met werk voor Knack en voor Tijd-Cultuur. Maar hij is ook en vooral beeldend kunstenaar: vande Pitte is een meester in het vertalen van de oudekunstgeschiedenis naar het sociale aanvoelen hier en nu, en schuwt daarbij de ironie niet. Hij voegt er ook autobiografische insteken aan toe en creëert zo een heel eigen, herkenbaar oeuvre, in een sterke, pittige tekenstijl.

eric vande Pitte: Mijn werk grijpt terug naar de kunstgeschiedenis. Kunstboeken zijn altijd een grote bron van inspiratie geweest. De figuren van Paul en Marcelle die je hier overal ziet opduiken zijn twee kinderen, ze vertegenwoordigen de persoonlijkheid van mezelf als kind. Al mijn werk gaat terug naar die kindertijd. Paul en Marcelle zijn twee figuren die ik als kind uit mijn leerboek Frans heb gehaald. Daarom ogen ze ook zo jaren vijftig, het meisje met een strik, de interieurs, de entourage…’

Alle werken zijn met potlood getekend, met veel groen en blauw. Vande Pitte: Het papier zelf leg ik buiten, om het te laten verweren. Daarmee voel je dat de kindertijd voorbij is, dat er patine op zit. Sommige werken zijn geïnspireerd door Balthus, voor wie ik een grote fascinatie heb. Maar ik heb zijn beeldopvattingen in mijn tekeningen een beetje naar deze tijd teruggebracht. Naar sexting en zo.Het werk Marcelle sadonne au sextingis daar een sprekend voorbeeld van: in plaats van een spiegeltje heeft het meisje een i-phone vast. Marcelle gaat ook elke dag van de week in bad, ook daar maakte ik een reeks van. De verwijzingen naar werk van de badkamer-taferelenvan Egon Schiele, Edgar Degas en Pierre Bonnard zijn ook hier duidelijk.

Bij andere werken zie je ook sporen van de jaren vijftig, onder meer gebaseerd op etsen van Floris Jespers. Die confrontatie wilde ik wel aangaan. En ik wil ook zoveel mogelijk reduceren naar bijna abstracte elementen. Vande Pitte maakte ook een hele reeks tekeningen op A4-formaat. Sommige daarvan scande hij in, om ze te vergroten en uit te printen op kalkpapier. Après la messe, Marcelle va á la bibliothequeis ook een sleutelwerk. Ik was altijd gefascineerd door kunst, maar in mijn dorp Torhout was er niks. Na de mis ging ik naar de bibliotheek, en daar waren kunstboeken, in het Frans allemaal, want Nederlandstalige kunstboeken bestonden toen bijna niet.

Er hangen ook twee tekeningen, waarbij het meisje Paul heet en de jongen Marcelle. Dat gebeurde bewust, omdat ik ze alle twee ben. Een sterk psychologische tentoonstelling, maar ook en vooral met sterk vakmanschap.    

Marc Ruyters

eric vande Pitte, Marcelle sadonne au sextingin Galerie Pinsart, Genthof 21 Brugge, nog tot 27 juni. Open vrij-za-zo van 14 tot 18 u, www.pinsart.be

 

Afbeelding

eric vande Pitte, Marcelle sadonne au sexting. Pencil and acrylpainting

with lightup-pigments on old wrapping paper, 2021

Tekeningen van jarige (Eric vande) PITTE bij Pinsart

 

MARCELLE S’ ADONNE AU SEXTING

Het oeuvre van Eric vande Pitte of kortweg “Pitte”, de roepnaam van de kunstenaar toen hij nog een jongetje was, refereert aan mijn kindertijd. En hoogstwaarschijnlijk aan die van velen. Een (groot, wat mysterieus) huis, een tuin, een jongen (Paul) en een meisje (Marcelle). Met regelmaat wellicht zuigt ze op haar pen en staart ze in het niets, denkend aan wat ze aan haar dagboek zou kunnen toevertrouwen.

Het nog eenvoudige leven dat als vanzelf zijn gangetje gaat en bij deze Pitte-beelden horen duidende, korte zinnen. Gevormd met vanzelfsprekende woorden. In blokletters geschreven, Franse woorden. Franse zinnetjes, dus. Zoals: “Marcelle prend son bain le samedi de matin.”

 

KUNSTENAAR OPENT DE DEUR NAAR MIJN JEUGDJAREN

Paul is een ingetogen jongen. Wat bedeesd en dus een beetje Pitte, naar verluidt. Marcelle is extraverter. Les extrêmes se touchent. Wat ligt er in het verschiet? Via boekjes die het over Paul, Marcelle en hun beider leven hadden heeft Pitte zijn Frans geleerd. Zoals ik het Engels werd ingelepeld. Hiervoor werden een zekere Rip Van Winkle opgevoerd. En diens vrouw, Mary, en de hond, Wolf. Deze “barkte” of zat onder tafel of speelde in de tuin. Mary zat uiteraard in de keuken… Het woord “emancipatie” kwam wellicht nog niet in het woordenboek voor.

Mijn puberjaren en mijn eerste lessen Engels, dus. Van mijn eerste lessen Frans herinner ik me helemaal niets meer. Wellicht omdat ik de taal al vroeg meer dan behoorlijk kon spreken, doordat mijn oudste zus met een Waal getrouwd was en ik in Henegouwen (op vakantie) als jongste van 7 plots de oudste werd. Benjamin werd Nestor! Pitte (°1950) opent altijd de deur naar mijn jeugdjaren. Een kier is voldoende. En dit keer alleen met tekeningen. Maar een kier is een kier.

 

VERWEERDE “DRAGERS”

Pitte, dat betekent ook vaak oud en of gebruikt papier als drager van het werk, door de kunstenaar enige tijd opzettelijk aan de natuurkrachten blootgesteld. Zelfs bruin inpakpapier zint hem als drager voor zijn creaties.

Het ziet er allemaal zacht en braafjes uit, in volstrekte stilte, behoedzaam en met tederheid tot stand gekomen, maar wie goed kijkt, kijkt in zijn eigen ziel en voelt een prikkelende ondeugendheid. In wat tijd en natuurelementen met de drager hebben gedaan, komt van alles tot leven en het blauw van op school is dominant aanwezig. Pitte zet zijn protagonisten en hoe hij ze wil laten leven neer op diverse lagen witte verf. Wanneer je dan het licht in de kamer hebt gedoofd, zindert het verbeelde leven nog even na. Een kinderdroom kun je maar beter zachtjes doven.

Het is niet de eerste keer dat Eric vande Pitte bij Pinsart te gast is. De invitatie verraste enigszins: “Marcelle s’adonne au sexting”. Tja, dacht ik. Ook Marcelle en Paul worden een jaartje ouder en zelfs Pitte kan dat proces niet stoppen. Sinds corona is er om sexting nogal wat te doen en Pitte moet zijn jeugd dus een beetje zijn gang laten gaan. Zijn “kinderen” loslaten. Van hier af moet je gaan…

 

BALTHUS, DEGAS,  BONNARD…

Toch wordt het nooit expliciet. Het mysterie blijft. Er is nog veel leegte en diepte. Nog heel wat dat de kijker in mag vullen. Enkele werken refereren aan het oeuvre van kleppers als Balthus, Degas en Bonnard. Maar ook Schiele en Klimt komen in de buurt. Egon en Gustav, ook mooie namen.

Ik ben het allemaal gaan monsteren, in een periode dat ik mijn passie voor (actuele) beeldende kunst even had moeten afremmen: aanslepende bouwwerken naast mijn huis gunnen me immers al twee jaar lang amper een moment van stilte. Ik ging die even bij Pitte zoeken. Bij Sabine en Dan dus ook, in Brugges mooiste kunstgalerie. In de buurt van de galerie moest ik met pijn in het hart vaststellen hoe de Brugse Triënnale 2021 zijn naam “TraumA” alle eer aandoet: bepaalde creaties lijken duidelijk niet tegen de natuurkrachten opgewassen of geraken niet afgewerkt. En het blijft wachten op de komst van Hans Op de Beecks macabere carrousel.

 

JOURNAL INTIME

Terug naar Pitte en zijn vaak verregaande abstrahering. Maar het blijft allemaal onnavolgbaar Pitte. Bijzonder ook de op uitzonderlijke “dragers” bedachte dagboeken waarin wat je wil lezen onleesbaar is gemaakt. Een dagboek in eikenhouten bakjes. “Journal intime”. Bij de tentoonstelling hoort een boek met teksten van Hans Vandevoorde (hoogleraar Nederlandse literatuur aan de VUB), Eric De Kuyper (auteur) en Thierry Cattoir (collectioneur). En heel veel foto’s. Ook beelden waarbij je de kunstenaar aan het werk ziet: L’intérieur de l’intimité.

 

Eric vande Pitte in Galerie Pinsart, Genthof 21, 8000 Brugge, nog t/m 27 juni, vr, za, zo van 14-18u. Op afspraak 050/675066 - www.pinsart.be

 

Johan DEBRUYNE, juni 2021
Galerie Dessers Leopoldplein 9, 3500 Hasselt

zaterdag en zondag  10.00 uur - 19.30 uur

Op weekdagen kies je je openingsuren zelf. In de buurt of een dagje vrij? 

Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een bezoek aan de galerie via expo@galeriedessers.beZONDAG 20 SEPTEMBER 2020 

 

Van harte welkom op de opening van THIS IS BELGIAN

opgebouwd rond de solotentoonstelling van eric vande Pitte 

naar aanleiding van de publicatie van zijn boek l'intérieur de l'intimité. 

auteurs: Thierry Cattoir - Eric de Kuyper - Hans Vandevoorde

Parallel worden in de ZOOM-ruimte een twintigtal grafische werken van Pierre Alechinsky getoond, 

geïnspireerd op de relatie van de kunstenaar met bijzondere schrijvers.

 

THIS IS BELGIAN is de overkoepelende titel van een tweedelig tentoonstellingsprogramma met in de overige tentoonstellingssets 

een selectie werk van Hervé Martijn, Hans Bruyneel, Herman Maes en de introductie van Erwin Vaes, Dirk De Cock en Chris VanderschaegheEEN UNIEKE ZONDAG

De openingszondag is ingedeeld in drie tijdsvakken (11, 14 & 16 uur) waardoor we voor de bezoekers een zitplaats kunnen voorzien en een veilige afstand kunnen garanderen. 
Omdat een 'walking lunch' nog niet toegelaten is, krijgen de bezoekers een Belgische attentie als dank voor hun aanwezigheid. 

- 'This is Belgian' wordt ingeleid door Katrien Dessers met een korte introductie van de geselecteerde kunstenaars, gevolgd door een toelichting over de relatie van Alechinsky met bijzondere schrijvers waardoor je meer inzicht krijgt in zijn thematiek.
- eric vande Pitte stelt persoonlijk zijn nieuwe boek l'intérieur de l'intimité voor en geeft uitleg over Paul en Marcelle, de personages die zijn thematiek een gezicht geven. 

 

> INSCHRIJVEN VOOR DE OPENING OP ZONDAG 20.09 OM 11 UUR

 

> INSCHRIJVEN VOOR DE OPENING OP ZONDAG 20.09 OM 14 UUR

 

> INSCHRIJVEN VOOR DE OPENING OP ZONDAG 20.09 OM 16 UUR

https://galeriedessers.be/portfolio/ericvandepitte/


eric vande Pitte
"Le journal intime de Marcelle" (tekeningen)

Vernissage op zondag 13 mei
Inleiding om 15u door Hans Vandevoorde
(prof. Nederlandse literatuur VUB)

13 mei t/m 17 juni 2018
vrij-zat-zon 14-18u


In zijn werk confronteert eric vande Pitte de huidige samenleving met zijn kindertijd. De jaren ‘50 met als hoogtepunt Expo 58, stonden volledig in het teken van het vertrouwen in vrijheid en vooruitgang van een glansrijke toekomst.

Hij leerde de Franse taal met de zinnetjes: “Papa fume sa pipe dans son fauteuil. Maman est dans la cuisine. Elle fait de la soupe”. Het gezin was de hoeksteen van de maatschappij. Het toen bestaande maatschappijbeeld kreeg zijn bevestiging in de schoolboekjes. “Paul est un garçon” en “Marcelle est une Fille” worden de titels van zijn tekeningen.

De kern van de huidige tentoonstelling is het dagboek van Marcelle, een aantal kleine werkjes die gemaakt werden op pagina’s van een oude Franstalige poëziebundel. Eric heeft zich af en toe laten leiden door de bestaande gedrukte titels, soms worden er bij de tekeningen passende titels verzonnen.

Wat we vooral ontdekken in het werk van eric is een grenzeloze stroom van inspiratie en variatie. De werken zijn een gretig onderzoek naar de aard van het papier, door de tijd en de omgeving aangetast, maar vooral een onderzoek naar tekenen met potlood op zich.

De tentoonstelling is een interessante reis geworden langsheen de gebeurtenissen van de twee hoofdrolspelers, Paul en Marcelle.

www.eric-vandepitte.be


Le journal intime de Marcelle, Dimanche 2 nov 1958 © ericvande Pitte


Marcelle invite à la dance © ericvande PitteMarcelle, les chausures de maman © ericvande Pitte

De zoektocht naar onschuld, een bezoek aan kunstenaar eric vande Pitte
» the ART couch.be

We nodigen u vriendelijk uit voor de vernissage van de tentoonstelling
van eric vande Pitte op zondag 20 maart vanaf 15u.

Inleiding door Jens Franssen, journalist VRT-Nieuws.

Solotentoonstelling
eric van de Pitte

"La maison de Paul et Marcelle"
Tekeningen op papier

van zondag 20 maart t/m zondag 1 mei 2016
vrij-za-zon 14u - 18u


"Vroeg in de morgen in het atelier van eric van de Pitte",
tekening op papier, 2016, 200 x 150 cm, ©

De tijd was aangebroken om een immense rol zwaar tekenpapier, die
tevoorschijn kwam tijdens de verhuis naar het nieuwe atelier van
Eric, te gebruiken om nieuwe tekeningen te maken over de
avonturen van Paul en Marcelle.

Paul, de introverte jongen en Marcelle het avontuurlijke meisje, twee
van de hoofdpersonages uit de familie, die steeds verschijnen op de
afbeeldingen van eric vande Pitte, krijgen in deze tentoonstelling
vorm als blauwe potloodtekeningen.

Het papier dat wellicht jaren is blijven staan wachten, gaf niet
zomaar zijn opgerolde staat vrij.

» lees meer...2016 20 maart - 1 mei
La maison de Paul et Marcelle Solo-show eric vandePitte
Galerij Pinsart, Brugge
» www.pinsart.be
16 april - 18 april
Kunst in de Troost
Convent zusters Karmelietessen in de Troost, Vilvoorde
» www.facebook.com/kunstindetroost
24 juni - 26 juni
Kunstbeurs Faculty Club
Groot Begijnhof, Leuven
» www.kunstbeursleuven.be
13 augustus - 28 augustus
Zomer van Wechele
Hof d’Intere, Wechelderzande
» www.dezomervanwechel.be


» Galerie PINSART Genthof 21 Brugge

Deelnemende kunstenaars:
Mira Albrecht, Hugo Azcuy Castillo, Patrick Benedictus, Michiel Bolliou,
Jean-Marie Bytebier, Mario Cauwels, Hannelore Celen, Mario De Brabandere, Saar De Buysere, Ann Decaestecker, Wim de Maat, Claude Dendauw-Imbo, Frank Depoorter, Dany Deprez, Karen Dick, Juan Duque, Kurt Duyck, Sarah Eechaut, Samira El Khadraoui, Sarah Geirnaert, Olivier Goethals, Tessa Groenewoud, Cecilia Jaime, Bart Jaques, Ian Kesteleyn, Niels Ketelers, Valery Konevin, Marjolein Labeeû, Arno Lantmeeters, Stéphanie Leblon, Lieven Lefere, Elise Lepage, Maaike Leyn, Cathérine Lommée, Stéphanie Maeseele, Gunther Moriau, Diederick Nuyttens, Pirò Pallaghy, Fred Pectoor, Joris Perdieus, Lore Rabaut, Jeremy Swinnen, Annouk Thys, Giannina Urmeneta Ottiker, eric vande Pitte, Dorien Van Bavel, Annelies Van Camp, Hans Van Hoorebeke / Rosteux, Simon van Parys, Nicoline van Stapele, Miet Van Stichel, Sofie Vrancken, Hanna Waelput en Kobe Wens

Meer info: www.nucleo.be

NUCLEO. De Connectie is opgenomen in het programma van de Gentse Kunstweek

De Connectie NUCLEO is de tweede tentoonstelling met werk van de kunstenaars van NUCLEO en meteen een feesteditie omdat NUCLEO 10 jaar bestaat! Gastcuratoren Frederik De Preester (Handelsreizigers in Ideeën) & Alan Quireyns (AIR Antwerpen) legden samen met de kunstenaars een intensief parcours af. Ze bezochten ateliers, verkenden tentoonstellingsconcepten en organiseerden consultaties. Zo groeide de vertrouwdheid met het oeuvre van de 54 deelnemende kunstenaars en traden ze in dialoog over de finesses, pijnpunten en evoluties binnen hun werk.

Sinds 2001 ontwikkelt NUCLEO kwaliteitsvolle en betaalbare ateliers voor beeldende kunstenaars in Gent en omgeving. Vanuit de werking als atelierorganisatie wil NUCLEO een breed engagement opnemen naar haar residerende kunstenaars. Een logische invulling van dit engagement is het organiseren van toonmomenten. Daarom worden Open Ateliers tweejaarlijks afgewisseld met een expositie.

NUCLEO zelf fungeert als het ware als "de connectie" tussen haar kunstenaars. Maar ook inhoudelijk zochten de curatoren naar verbindingen tussen het werk van de kunstenaars door 10 citaten uit literatuur, poëzie en filosofie te selecteren waaruit de kunstenaars konden kiezen als insteek voor een nieuw werk. Een dvd waarop de kunstenaars een eigenzinnig antwoord geven op de vraag 'Wat zegt het citaat over mijn werk' begeleidt de tentoonstelling als catalogus. Daarnaast worden op de website van NUCLEO de voorontwerpen van de kunstenaars geconfronteerd met het gepresenteerde werk. Op deze manier fungeert het project als een drieluik: expositie, dvd en website vormen een geheel en vullen elkaar aan.

NUCLEO vzw
O.L.V. Ter Hoye Begijnhof
Lange Violettestraat 231
9000 Gent
T: 09 329 50 52
F: 09 329 50 57
E: info@nucleo.be

_ LIEFDE VOOR HET BOEK _
Een keuze bibliofiele boeken, kunstenaarsboeken & boekobjecten
in Vlaanderen vanaf 1900 tot 2010

za 14 aug 10 - zo 05 sep 10 _ foyer grote schouwburg
Cultuurcentrum CC Hasselt

Volgende kunstenaars, met in totaal méér dan 100 boeken, illustreren een eeuw boeiende evolutie: Michel BASTOW - Fred BERVOETS - Jean BILQUIN - Guy BLEUS - Gaston BURSSENS - Oscar BRONCKAERS - Jozef CANTRE - Edgard CLAES - Hugo CLAUS - Johan CLIJSTERS - Johan CRETEN - Jan COX - Jimi DAMS - Jan DE COCK - Jean DECOSTER – DENMARK - Wim DELVOYE - Julius DE PRAETERE - Valerius DE SAEDELEER - Paul DE VREE - Karel DIERICKX - Charles DOUDELET - Hugo DUCHATEAU - Max ELSKAMP - James ENSOR - Ronald en Rein ERGO - Jan FABRE - Jef GEYS - Willo GONNISSEN - Ado HAMELRYCK - Joz. HENDRICKX - Arno HINTJENS - Emiel HOORNE - Paul IBOU - Floris JESPERS - Sven ’t JOLLE - Tom LANOYE - Gorik LINDEMANS - Bram MALISSE - Frans MASEREEL - Joris MINNE - Urbain MULKERS – PANAMARENKO – RAMAH - Roger RAVEEL – REINHOUD - Thierry RENARD - Pjeroo ROOBJEE - Michel SEUPHOR - Rik SLABBINCK - Piet STOCKMANS - Johan TAHON - Emile Henri TIELEMANS - Felix TIMMERMANS - Edgard TYTGAT - Roger VAN AKELIJEN - Walter VAN BEIRENDONCK - Philippe VANDENBERG - Eric VANDE PITTE - Henry VAN DE VELDE - Edmond VAN OFFEL - Paul VAN OSTAYEN - Jan VANRIET - Dan VAN SEVEREN -Henri VAN STRATEN - Raf VERJANS - Marc VERSTOCKT – YSBRANT - Joseph WILLAERT

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnen volgende publicaties:
De catalogus “Liefde voor het boek” (22,5/22,5 cm, 120 blz) rijkelijk geïllustreerd met boeken van 70 kunstenaars en een toelichting door Ludo Raskin. Oplage: 500 exemplaren. Prijs: € 15
De bibliofiele uitgave “De Laatste Weg – Via Crucis. Een kruisweg in beeld en woord” met beelden van Vincent Van Den Meersch en gedichten gekozen door Piet Thomas. Oplage: 50 genummerde exemplaren. Formaat: 29,7 x 42 cm, 76 blz. Prijs € 100
Beide publicaties zijn te koop in het cultuurcentrum Hasselt of schriftelijk te bestellen via inge.houben@ccha.be (€ 1,50 verzendingskosten)

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Bijzondere Culturele Activiteiten CCHA vzw.

vernissage: zaterdag 14 aug 2010 om 11 u - curator: de heer Ludo Raskin - officiële opening: mevrouw Karolien Mondelaers, Schepen van cultuur van de stad Hasselt.
Openingsuren zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Op za 14 / zo 15 / do 19 / zo 22 / di 24 en za 28 augustus ook van 19-22u!
Débuts - Schoolherinneringen
van Eric de Kuyper en eric vande Pitte
uitgegeven door
Octave de Achtste

Kortverhaal van Eric de Kuyper

Kleuretsen op koper van eric vande Pitte
Gedrukt op Bûtten-Hahnemühle-papier 300 gr
op de persen van het
Kunstatelier De Zachte Klaarte te Sint-Amandsberg bij Gent door
Henri Hemelsoet.

Editie van 1-36 en met 36-36 en
+ 6 exemplaren van A-F tot en met F-F.

Bij elk exemplaar behoort een suite van vijf kleurenetsen
door eric vande Pitte gesigneerd en genummerd of geletterd.
Het kortverhaal is gesigneerd door Eric deKuyper


Vanuit eenzelfde fascinatie kijken Eric de Kuyper en eric vande Pitte
terug op hun kinderjaren.
Jaren die door Eric de Kuyper in een reeks boeken werden geëvoceerd.
Ook voor beeldend kunstenaar eric vande Pitte is de kinderwereld een
geliefkoosd onderwerp.
Als vrienden en zielsverwanten werkten beiden al eerder samen.Zondag 25 oktober 2009 van 11- tot 14 uur
werdt het boek voorgesteld in het museale gebouw van
DE SCHOOL VAN TOEN
Klein Raamhof 8 te 9000 Gent.


eric vande Pitte en
Eric de Kuyper
De School van Toen 25 october 2009 Foto © Jef Van Eynde


boekvoorstelling en lezing door Eric de Kuyper


Roger Raveel was één van de opgemerkte aanwezigen.


Débuts - Schoolherinneringen

GALLERY ARTISCOPE
presents 3 recent works of eric vande Pitte
at the MiArt - Art Fair Milan 2009
17 april - 20 april 2009Reminiscing about their school days, Eric de Kuyper and eric vande Pitte are collaborating on an art book.

Débuts, schoolherinneringen will be released in a limited edition of only thirty-six copies and contains a series of five
etchings and a new original text. The etchings are being printed in the renowned workshop of Henri Hemelsoet.

Publisher Octaaf Scheire brought about similar art books with works from, among others, Roger Raveel,
Hugo Claus, Karel Dierickx and Stefaan Hertmans.

Exposition in the spring of 2009.
Klik hier voor het volledige document Picturale Stilte (in pdf)Impressions from LINEART 2007 (click here)

 ARCADE GALERIE

Willem & Hélène de Pesseroey nodigen u vriendelijk uit voor de tentoonstelling

"Oui, c'est pour l'art, dit Paul, je vais à Gand."eric vande Pitte
recente werken

LINEART
30 nov - 4 dec
Belgium Calling

Tevens tonen we werken van
Pierre Alechinsky - Roger Raveel - Maurice Wyckaert
Joz. Deloose - Corneille e. a.


LINEART 2007 is open
vr 30 nov van 11 u tot 22 u
za 1 dec en zo 2 dec van 11 u tot 19 u
ma 3 dec van 11 u tot 22 u - di 4 dec van 11 u tot 19 u

U vindt ons op stand nr 516 - 616
Wij hopen u daar te mogen ontmoeten

Met vriendelijke groet
Willem & Hélène de Pesseroey


LINEART - Flanders expo - Hal 1 - St Denijs-Westrem - Gent
ARCADE - Burgstraat 10 - 9000 Gent - tel: 09 224 30 11 - e-mail: arcade_gent@skynet.beVoorkamer vzw en het college van burgemeester en schepenen van de stad Lier hebben het genoegen U uit te nodigen op de opening van de tentoonstelling " Nieuwe Collectie " op vrijdag 30 november om 20u in het stedelijk Museum Wuyts Van Campen en Baron Caroly Lier.

Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly is een museum dat beantwoordt aan het typebeeld van musea die zijn ontstaan op het einde van de 19de eeuw: een neogotische buitenarchitectuur met elementen die zich herhalen in de decoratieve afwerking van het interieur, een gang die uitgeeft op grote hoge zalen bekleed met brede plinten, parket op de vloer en bovenlichten die voor een onrechtstreekse lichtinval zorgen.

Schenkingen en legaten vormen de basis van de heterogene collectie. De collectie biedt een verfijnd en boeiend overzicht van de schilderkunst van de 16de tot de 20ste eeuw met enkele topstukken van ondermeer Pieter Breughel de Jonge, Frans Floris, Pieter Paul Rubens, Floris Jespers en Edgard Tytgat.

Voorkamer vzw, Peter Morrens en Rik De Boe, maken een eigenzinnige keuze uit de permanente collectie en het museumdepot en presenteren deze opnieuw in relatie met werk van een veertigtal actuele kunstenaars.WOUTER ABTS, WILLEM AERTS, AXEL ANTAS (FIN), FREDERICK BELL (GB), RUBEN BELLINKX, MARCEL BERLANGER, JACOB BILTIUS, MICHAEL BORREMANS, TH. W. BOSSCHAERT, DIRK BRAECKMAN, PIETER BREUGHEL DE JONGE, PETER BUGGENHOUT, ALEXANDRE CALAME, CORNELIUS CELS, DAWN CLEMENTS (USA), THEODOOR CLEYNHENS, WERNER CUVELIER, FERDINAND DE BRAEKELEER, RAYMOND DE LA HAYE, JOOS II DE MOMPER, JAN-BAPTIST DE WEERT, JAN FRANS ELIAERTS, PATRICK EVERAERT, PIETER FAES, HENRI FANTIN-LATOUR, FRANS FLORIS, OLIVIER FOULON, THEODOOR FOURMOIS, FILIP FRANCIS, TILL FREIWALD (D), PIETER GEENEN, JOHANNES GLAUBER, CORNELIS GROENEDAEL, KARIN HANSSEN, THOMAS HUBER (CH), FLORIS JESPERS, KIM KEEVER (USA), BAREND CORNELISZ KOEKKOEK, JAN PIETER FRANS LAMORINIÈRE, ELKE LEHMANN (USA), PETER LELY, PETER LEMMENS, JAN LIEVENS, WILLEM LINNIG, NIKOLAAS MAES, LAWRENCE MALSTAF, ERIK OLOFSEN (NL), BALTHASAR PAUL OMMEGANCK, HANS OP DE BEECK, THOMAS RAAT (NL), CLAUDIA RADULESCU (RO), PETER ROSTOVSKY (USA), PIETER PAUL RUBENS, SARAH & CHARLES, ANDREAS SCHELFHOUT, PIETER JAN SCHOTEL, WARD SHELLEY (USA), RENIE SPOELSTRA (NL), BATIA SUTER (CH), DAVID I TENIERS, ROBERT TOURNIERE, EDGARD TYTGAT, PATRICK VAN CAECKENBERGH, ERIC VANDE PITTE, JAN VAN DER HEYDEN, JOCHEM VAN DER SPEK (NL), MELS VAN ZUTHPEN (NL), LOUIS VAN ENGELEN, PIET VAN ENGELEN, JAN VAN GEEL, MICHEL VAN GRIEKEN, KAREL VENNEMAN, FRANÇOIS XAVIER HENRI VERBEECK, LEEN VOET, LEON VRANKEN, PAUL WANTE, WIM WAUMAN, JAN WIJNANTS, HANS WIJNINGA (NL), FLORENT WILLEMS, EDWARD PIERRE WOUTERS, KAREL WOUTERS, WILLEM-JOZEF WUYTS, DIRK ZOETE


Selected to represent Belgium at the "Vth Novosibirsk International Biennial of Contemporary Graphic Art" in September 2007 in the Novosibirsk State Art Museum, Russia, eric vande Pitte at once gathered attention from the press.

 
Commissioned by André Denys, Governor of the Province of East-Flanders, eric vande Pitte created 2 silkscreens in very limited editions. They were printed by the artist himself during a workshop in the studios of the Frans Masereelcentrum at Kasterlee. The Governor will dispose of the works of art as personal gifts.


Nu hoor ik het opnieuw.
Sikscreen-edition 5 ex.
Fabriano Artistico paper.
40 cm x 30 cm

Ik dacht even aan een toeval.
Silkscreen-edition 10 ex.
Hahnemühle paper
40 cm x 30 cmThe reputed Galerie GKM (www.gkm.se), Malmö, Sweden commissioned eric vande Pitte to make a limited silkscreen-edition on canvas.
tentoonstelling : eric van de Pitte recent werk

"Dans la rue, Marcelle marche vite."
22 april- 28 mei 2007 Gallery ARCADE
Burgstraat 10
9000 Gent

"Je ne peux pas vous dire l'heure exacte"

een installatie met fosforschilderijen en een stroboscoop van

eric vande Pitte

Vrijdag 15/12/06: 14-20u
zaterdag 16/12/06: 11-18u
zondag 17/12/06: 11-18u
maandag 18/12/06: 11-16u

Kunst in de Burgstraat
www.deburgstraat.be

Veilinghuis DVC
Burgstraat 20-22
9000 Gent
www.dvc.be

TENTOONSTELLING "Le chien du boucher, son panier, se trouve à côté de la cheminée"
1-26 november 2006

(klik op de afbeelding om te vergroten)